Nerdland festival

In 2022 nam Health House deel aan het Nerdland-festival, waar we de kans kregen om honderden mensen te inspireren door verhalen te vertellen over anatomie, en dit in de grootste setting van een anatomisch theater.

Wat is Nerdland festival?

Combineer nerds en festivals, en wat krijg je dan? Nerdland!

Nerdland festival is het grootste openlucht wetenschapsfestival in België. De plek bij uitstek voor nerds, geeks en al hun (minder nerdy) vrienden en familie.

Je kent Nerdland misschien van hun wetenschappelijke podcast, boeken of shows. Met Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel als vaandeldragers. Voor dit evenement bundelden ze de krachten met Toon Verlinden, die eerder Sound of Science had opgezet.

Twee dagen gevuld met…

…interessante workshops, waaronder de anatomiesessies door Nicolas Van Vlasselaer. Het eerste onderwerp: musculoskeletale anatomie, meer specifiek de knie en pols.

Met behulp van plastinaten en doorsnedes onderzocht hij de verschillende aspecten van een gewricht, zoals ligamenten, kapsels, kraakbeen, kruisbanden en al het andere dat met gewrichten te maken heeft. Hij legde onder andere uit hoe een reconstructie van een kruisband eigenlijk werkt en wat het carpale tunnelsyndroom inhoudt.

De volgende dag doken we in de anatomie van het oog en het oor. Met behulp van prachtige modellen liet Nicolas zien hoe onze ogen de wonderen van de wereld kunnen aanschouwen, wat duizeligheid te maken heeft met ons gehoororgaan en nog veel meer.

Ooit al gehoord van Andries Van Wesele?

Of hoe anderen hem misschien kennen: Andreas Vesalius (16e eeuw), de vader van de moderne anatomie. Een visionair die de basis legde voor de moderne anatomische benadering van het menselijk lichaam.

Al die jaren geleden leefde en werkte hij (voor een korte periode) in Leuven, dezelfde stad waar vandaag de dag studenten op de meest geavanceerde manier de anatomie van het menselijk lichaam worden onderwezen. Toparts Diethard Monbaliu ging hier verder op in tijdens een lezing waarin hij ons meenam op een reis, beginnend bij Vesalius tot aan de dag van vandaag.

Onder andere onthulde hij ons de geheimen van de buikholte.

Zit het hele universum in ons hoofd?

Wist je dat de menselijke hersenen de meest complexe structuur zijn in het bekende universum?

De hersenen bevatten evenveel neuronen (80 tot 100 miljard) als er sterren zijn in onze melkweg. Deze neuronen verwerken input van onze zintuigen en sturen signalen naar de relevante delen van het lichaam via het zenuwstelsel. Daarom spelen onze hersenen een zeer belangrijke rol in het functioneren van ons lichaam.

Gezien de complexiteit van de hersenen is het niet verwonderlijk dat er ook iets mis kan gaan in deze fantastische machine. Net als sterren kunnen neuronen ook afsterven. Een supernova kan niet alleen in het heelal voorkomen, maar ook in onze hersenen.

Evelien Coeckelbergh en Rishi Panday gaven een interessante sessie waarin al deze fenomenen op een zeer duidelijke en verfrissende manier werden besproken.

Altijd al eens een mens willen ontleden?

Geen technologie is te zot op dit festival. Nerdland-bezoekers konden ongelofelijke technologie uitproberen. Een van de meest memorabele stukken was de digitale dissectietafel van Anatomage. Volwassenen, maar ook kinderen konden gebruik maken van dit hoogtechnologische speelgoed, dat ook door studenten en onderzoekers aan Vlaamse universiteiten wordt gebruikt voordat ze in een echt lichaam snijden.

Tijdens een van de interactieve anatomiesessies introduceerden Jeroen De Ryck en Savanah Héréus kinderen op een leuke en educatieve manier tot anatomie. Ze ontdekten samen met hun nieuwsgierige kleine leerlingen welke botten er in ons lichaam zitten en welke we nodig hebben om “groot en sterk” te worden.

Een waar educatief wonder midden in het anatomietheater.

Een demonstratie van een dissectie door Nicolas zelf…

Niet van een mens, maar van… een varken!

We konden een live dissectie van een varkenshart aanschouwen. Tijdens deze workshop nam Nicolas Van Vlasselaer een gedetailleerde kijk op alle aspecten van het hart. Het zorgde er zeker voor dat mijn hart een beetje sneller ging kloppen.

Om dit verbluffende weekend samen te vatten: ongelooflijke technologie in combinatie met interactieve sessies door inspirerende mensen. Count us in as a true nerd!

Ander nieuws

/ Inspire
Growth 4 Health: een inspirerende reeks van 5 keynotes
/ Inspire
Dag van de Zorg 2024: een mooie dag met bekende gezichten
/ Project
DBS Select: een patiënteneducatieplatform over Deep Brain Stimulation
/ Project
NOMAD Horizon Europe
/ Project
VirusBank Platform: volledig uitgerust voor onderzoek naar virussen van hoog epidemisch of pandemisch belang.
/ Accelerate
Health House bundelt de krachten voor het Smart Drinking-project
/ Connect
Deloitte gaat een partnerschap aan met Health House
/ Partner Content
Slimme health communities en de toekomst van de gezondheid
/ Create
Driven by Health - Mentaal evenwicht bij jongeren
/ Inspire
Week van de Zorg: Vlaams minister van Innovatie, Hilde Crevits, bezoekt Health House
/ Create
Driven by Health - Onze wereld gevaccineerd
/ Accelerate
Smart drinking