NOMAD Horizon Europe

NOMAD ontwikkelt de volgende generatie tandimplantaten die peri-implantaire ziekten kunnen voorkomen en het langetermijnsucces van het implantaat kunnen vergroten.

Het overkoepelende doel van NOMAD is om de volgende generatie tandimplantaten te ontwikkelen die peri-implantaire ziekten kunnen voorkomen en daardoor het langetermijnsucces van het implantaat kunnen vergroten, met de gelijktijdige vermindering van de sociaal-economische last die gepaard gaat met deze ziekten in Europa. Om deze onvervulde klinische behoeften aan te pakken, zal NOMAD meerdere biomateriaalinnovaties toepassen op de verschillende componenten van tandimplantaten (implantaatfixatie, abutment en restauratie), waarbij de state-of-the-art titanium (Ti) en/of opkomende zirkoniumdioxide (ZrO2) implantaten worden aangepast met materialen die weefselintegratie bevorderen en biofilmvorming voorkomen of onder controle houden, en zo peri-implantaire ziekten (peri-implantitis en peri-implant mucositis) vermijden en de levensduur van het implantaat verlengen door de volgende multifunctionaliteiten:

  • Bevordering van een stabiele zachte weefselafdichting naar het abutment, waardoor de epitheliale downgrowth aanzienlijk wordt verminderd (met een derde), en daardoor voorkomen wordt dat de abutmentoppervlakte wordt gekoloniseerd door orale bacteriën.
  • Vermindering van biofilmvorming in de trans- en supragingivale implantatieregio, dat wil zeggen op het niveau van het abutment/restauratie (met minstens ~90% vermindering van biofilmvorming door pathogene bacteriën, en/of significante log-verminderingen in het aantal pathogene bacteriën), en daardoor ook vermindering van de biofilm-gedreven ontsteking (significante verminderingen in bloeding bij sondage, BOP).
  • Verbetering van de osseointegratie voor ZrO2 fixaties, waardoor idealiter de osseointegratietijd wordt verkort (onder de huidige 8-12 weken), en toegevoegde anti-biofilmfunctionaliteit voor Ti fixaties, die de osseointegratie niet belemmert in vergelijking met onbewerkt Ti, maar biofilmvorming in het endossale gebied, dat wil zeggen op het niveau van de fixatie, voorkomt.

Projectstructuur

Het NOMAD-project zal verschillende benaderingen onderzoeken die geschikt zijn voor Ti- en ZrO2-tandimplantaten, waarbij gebruik wordt gemaakt van additive manufacturing (ook wel 3D-printen genoemd) voor op maat gemaakte gepersonaliseerde onderdelen, evenals gecontroleerde afgiftematerialen en nanotechnologie voor een algemene biomimetische behandeling.

De prestaties van biomaterialen zullen geleidelijk worden gevalideerd voor gebruik in tandimplantaten door opeenvolgende biomechanische stabiliteitstests en complexe in vitro assays tot aan de generatie van een preklinische in vivo effectiviteitsdataset.

Als zodanig zal het project doorgaan vanaf TRL3 en TRL5 bereiken, inclusief een demonstratie van opschaling van de productie en GMP, evenals een economische evaluatie van kostenbesparingen en patiëntenvoordelen. Bovendien zal een regelgevingsstrategie worden ontwikkeld ter voorbereiding op de exploitatiepaden na het project.

Ander nieuws

/ Inspire
Growth 4 Health: een inspirerende reeks van 5 keynotes
/ Inspire
Dag van de Zorg 2024: een mooie dag met bekende gezichten
/ Project
DBS Select: een patiënteneducatieplatform over Deep Brain Stimulation
/ Project
VirusBank Platform: volledig uitgerust voor onderzoek naar virussen van hoog epidemisch of pandemisch belang.
/ Accelerate
Health House bundelt de krachten voor het Smart Drinking-project
/ Connect
Deloitte gaat een partnerschap aan met Health House
/ Partner Content
Slimme health communities en de toekomst van de gezondheid
/ Create
Driven by Health - Mentaal evenwicht bij jongeren
/ Inspire
Week van de Zorg: Vlaams minister van Innovatie, Hilde Crevits, bezoekt Health House
/ Create
Driven by Health - Onze wereld gevaccineerd
/ Accelerate
Smart drinking
/ Project
Planet Virus: Voorbereiding op de volgende pandemie en daarna