VirusBank Platform: volledig uitgerust voor onderzoek naar virussen van hoog epidemisch of pandemisch belang.

Het VirusBank Platform is een testplatform dat een verzameling virussen combineert met een toolbox van cellulaire en dierlijke infectiemodellen die beschikbaar zijn voor samenwerking.

Het gaat niet zozeer om of, maar eerder om wanneer de volgende epidemie/pandemie zich zal voordoen.

Het Nationaal Pact voor strategische investeringen en het Belgische Federale Regeringsakkoord (inclusief het herstelplan) van 30 september 2020 stipuleren de noodzaak van investeringen in een entiteit die de activiteiten van het opzetten van een virusbank samenbrengt en deze gebruikt voor onderzoek om de ontwikkeling van farmaceutische oplossingen te bevorderen. Bij de KU Leuven hebben Johan Neyts (hoogleraar virologie aan het Rega Instituut) en Dr. Patrick Chaltin (directeur van het Centrum voor Geneesmiddelenontwerp & Ontwikkeling CD3) gereageerd op de behoefte van België om een ‘Biopreparedness and Anti-Infectives Unit’ te creëren door in 2021 een voorstel in te dienen.

De wereldwijde virologische expertise en onderzoeksinfrastructuur in België zal het succes tegen de volgende epidemie/pandemie bevorderen.

Het oorspronkelijke voorstel werd in 2022 verder ontwikkeld tot het concept van het ‘VirusBank Platform’, een onderzoeksorganisatie die volledig is uitgerust om al het onderzoek naar virussen van hoog epidemisch of pandemisch belang uit te voeren. Het voorgestelde platform combineert en centraliseert relevante gespecialiseerde virologische expertise met een zeer beveiligde onderzoeksinfrastructuur aan de KU Leuven – uniek in België en Europa – waardoor geautomatiseerde manipulatie en hoogdoorvoerige behandeling van pathogene virussen mogelijk is (met Caps-It), waarmee wordt ingespeeld op de pandemische paraatheid doelstellingen van België. De aanvraag voor het VirusBank Platform werd goedgekeurd en ontving 20 miljoen euro financiering van de Belgische federale overheid.

Ander nieuws

/ Inspire
Growth 4 Health: een inspirerende reeks van 5 keynotes
/ Inspire
Dag van de Zorg 2024: een mooie dag met bekende gezichten
/ Project
DBS Select: een patiënteneducatieplatform over Deep Brain Stimulation
/ Project
NOMAD Horizon Europe
/ Accelerate
Health House bundelt de krachten voor het Smart Drinking-project
/ Connect
Deloitte gaat een partnerschap aan met Health House
/ Partner Content
Slimme health communities en de toekomst van de gezondheid
/ Create
Driven by Health - Mentaal evenwicht bij jongeren
/ Inspire
Week van de Zorg: Vlaams minister van Innovatie, Hilde Crevits, bezoekt Health House
/ Create
Driven by Health - Onze wereld gevaccineerd
/ Accelerate
Smart drinking
/ Project
Planet Virus: Voorbereiding op de volgende pandemie en daarna