DBS Select: een patiënteneducatieplatform over Deep Brain Stimulation

Op 7 november 2019 lanceerde Health House in aanwezigheid van 70 deelnemers (neurologen, neurochirurgen, patiënten, partners, patiëntenplatforms) het eerste interactieve patiënteneducatieplatform over Deep Brain Stimulation, DBS Select.

DBS of Deep Brain Stimulation

Deep brain stimulation, of DBS (Deep Brain Stimulation), is een neurochirurgische ingreep waarbij twee fijne elektroden worden geïmplanteerd via twee kleine openingen in de schedel, in een diep hersengebied. Dit kan de symptomen verminderen van mensen met bewegingsstoornissen, waaronder de ziekte van Parkinson, essentiële tremor en dystonie. Het doel van het educatieve platform is om patiënten met een van deze aandoeningen op een interactieve en toegankelijke manier te informeren over de mogelijkheden van DBS.

Interactief patiënteneducatieplatform

Hersenchirurgie is altijd angstaanjagend en daarom is goede informatie essentieel. Normaal gesproken krijgen patiënten uitleg tijdens het neurologische/neurochirurgische consult, maar vaak rijzen er achteraf nog veel vragen.

Health House, als uniek ervaringscentrum over de toekomst van de gezondheidszorg, is de perfecte locatie om dit verhaal op een interactieve en innovatieve manier tot leven te brengen.

Het DBS SELECT-verhaal heeft tot doel deze informatie op een meer interactieve manier aan te bieden en de patiënt meer te betrekken bij het proces. De uniekheid van het ‘DBS SELECT’-verhaal ligt in de persoonlijke benadering. Op de schermen worden getuigenissen van verschillende patiënten getoond. Ze praten over hun ervaring en beleving voor en na de operatie. Ze geven een eerlijk beeld van wat goed ging en waar de verwachtingen anders waren.

Naast deze getuigenissen leren mensen ook meer over DBS via verschillende touchscreens (wat zijn de voor- en nadelen, welke impact heeft DBS op mijn relatie, wat gebeurt er met de batterij, hoelang duurt een operatie, enz.), een interactieve quiz, een digitale dissectietafel (waarbij een van de specialisten een volledige uitleg geeft van een operatie die normaal gesproken 6-8 uur duurt), een VR-toepassing over neurostimulatie en nog veel meer.

Doorverwijzing van de patiënt

Het is de bedoeling dat neurochirurgen en specialisten in bewegingsstoornissen hun patiënten doorverwijzen naar dit platform om hen op een meer specifieke en innovatieve manier te informeren over de procedure. Vanaf 7 november 2019 zal er elke 2 maanden een “DBS SELECT”-sessie worden aangeboden aan de geschikte patiënten. Het is de bedoeling om rondleidingen te organiseren in kleine groepen, waarna er tijd zal worden vrijgemaakt voor een vraagronde in aanwezigheid van enkele specialisten.

Schrijf je nu in voor een van de DBS Select-sessies.

Internationale samenwerking

‘DBS SELECT’ is het resultaat van samenwerking tussen KU Leuven en UZ Leuven, met de steun van EIT Health. Collega’s van de Uniklinik Köln hebben ook input gegeven, waardoor de storyline representatief is voor verschillende centra in Europa.

Aftermovie DBS Launch

Bekijk de aftermovie hier.

Ander nieuws

/ Inspire
Growth 4 Health: een inspirerende reeks van 5 keynotes
/ Inspire
Dag van de Zorg 2024: een mooie dag met bekende gezichten
/ Project
NOMAD Horizon Europe
/ Project
VirusBank Platform: volledig uitgerust voor onderzoek naar virussen van hoog epidemisch of pandemisch belang.
/ Accelerate
Health House bundelt de krachten voor het Smart Drinking-project
/ Connect
Deloitte gaat een partnerschap aan met Health House
/ Partner Content
Slimme health communities en de toekomst van de gezondheid
/ Create
Driven by Health - Mentaal evenwicht bij jongeren
/ Inspire
Week van de Zorg: Vlaams minister van Innovatie, Hilde Crevits, bezoekt Health House
/ Create
Driven by Health - Onze wereld gevaccineerd
/ Accelerate
Smart drinking
/ Project
Planet Virus: Voorbereiding op de volgende pandemie en daarna