Pilootproject
Het Smart Drinking-project maakt van Leuven de eerste stad in Vlaanderen die zich engageert voor verantwoord drinken en schenken van alcoholische dranken als een cruciaal onderdeel van de veiligheidsstrategie voor de heropening van de horecasector. De interactieve training vindt plaats in Health House, een uniek ervaringscentrum in Heverlee, en is ontwikkeld door een uitgebreid partnerschap van tien actoren, met financiële steun van de ABInBev Foundation, de stad Leuven en Horeca Forma.
SMART drinking
“De medewerkers van de horeca in Leuven worden ondergedompeld tijdens een interactieve training over hoe ze op een veilige manier kunnen omgaan met mogelijk alcoholmisbruik in hun zaak,” zegt Dimitri Vanaeken, directeur van Health House, waar de training plaatsvindt. “Ze worden geconfronteerd met situaties uit het echte leven via een high-tech ervaringscursus die ze onder begeleiding van een trainer doorlopen. De trainer geeft niet alleen uitleg, maar geeft ook tips en trucs over hoe om te gaan met dronken klanten, hoe preventief in te grijpen, hoe de verschillende soorten drinkmotieven te herkennen, hoe de verschillende stadia van alcoholintoxicatie te ‘lezen’, enzovoort.” Er wordt ook aandacht besteed aan het belang van alternatieven zoals alcoholvrij bier of verfrissende mocktails.
Veilig drinken in coronatijden
Een klant die te veel bier heeft gedronken en luid begint te praten tegen de barvrouw, over de bar leunt en de anderhalve meter regel niet meer respecteert. Een andere klant die net iets te diep in het glas heeft gekeken, moet te vaak naar het toilet en houdt zich niet meer aan de hygiënemaatregelen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van hoe drinkgedrag alle inspanningen van de horecasector om te voldoen aan de vele coronamaatregelen, teniet kan doen.
Door gebruik te maken van nieuwe technologieën krijgen de trainers en deelnemers meer informatie over hoe ze hun bar/restaurant “coronaproof” kunnen maken. Het wordt een interactieve workshop waarbij de mensen van de horeca in Leuven hun ervaringen kunnen delen met andere barmedewerkers en elkaar kunnen inspireren over hoe ze kunnen omgaan met de voorschriften.
“Health House is zeer indrukwekkend. We zijn blij dat de training voor het horecapersoneel hier zal plaatsvinden en dankbaar dat we de kans hebben gekregen om input en ervaringen vanuit ons perspectief te leveren.” – Erik De Rop, voorzitter van vzw Horeca Oude Markt